OVER KAMP RADIO

De geschiedenis van K&G Kamp Radio

April 2019: Door Martin van Goozen.

Vorig jaar zat ik in de auto terug uit Terschelling. Niet omdat ik het kamp heb meegedraaid, maar ik had de tenten afgebouwd en stiekem toch een beetje kamp meegemaakt. Samen met Sander de Zee (collega tenten afbreker) waren we inmiddels al 3 uur onderweg. Nu is Sander een heel sociaal figuur, maar na 3 uur samenzijn zonder pils was er toch een momentje van rust. In de auto zat ik te denken of er geen andere manieren waren om het thuisfront een klein beetje mee te laten genieten van het kamp, net zoals ik in 1,5 dag had gedaan. We luisterde radio en er was een grappig interview. Als door de bliksem geraakt was dat natuurlijk de oplossing. Radio maken inclusief een interview met het kampterrein! Op het clubgebouw stond ik braaf te wachten op de thuiskomst van het kamp. Dat is toch wel een erg leuk evenement om als K&G-er (en als oud Kamper/staflid) bij te zijn. Toen eenmaal het kamp aangekomen was, heb ik gelijk Koen en Michael aangeschoten. Dat leken mij de perfecte personen om het bliksem idee eens voor te leggen, aangezien zij zojuist hun laatste kamp hadden gedraaid. Nog geen 10 minuten later hadden we de eerste ideeën al zowat uitgewerkt en de Koen had in dezelfde week al de eerste jingles gemaakt. Kortom, dit was een idee wat misschien wel wat zou kunnen worden. Niet veel later kreeg Sebastiaan Landwaart lucht van onze plannen. En voordat we het wisten waren 4 man al in hun hoofd bezig met het plan…

 

Nu zijn we een paar maanden verder en het is simpel:

 

WE GAAN K&G KAMP RADIO MAKEN!

 

Nou ja simpel, was het maar zo simpel. Dit was weer typisch een idee wat in concept super grappig is en zo in elkaar zit. In werkelijkheid hadden we wel een paar hobbels te nemen. Onderstaand de vijf grootste hobbels.

 

Allereerst, het concept:

Een radioprogramma zonder concept is zoals een kampweek zonder tenten. Misschien wel aardig, maar het zal nooit echt tof worden. Dit is wat we bedacht hebben:

We gaan in de kampweek iedere avond tussen 20:00 uur en 21:00 uur live radio maken. Dus niet opgenomen zoals een podcast (waarin je kunt knippen en plakken als het niet goed gaat), maar live radio. Voor diegene die het live helaas niet kunnen beluisteren, moet het terug te luisteren zijn. Het moet de sfeer van kamp in zich hebben. Dus hele flauwe humor (er vanuit gaande dat we humor hebben) en erg slechte muziek (dat hebben we zeker). We moeten met kamp bellen om te weten wat er ongeveer gebeurd in de bossen van Lunteren. Het moet goed in elkaar zitten zoals een echt radio programma compleet met eigen jingles en natuurlijk het allerbelangrijkste: het moet een beetje aan te horen zijn voor de luisteraars.

 

Ten tweede, de luisteraars:

Oké dit is een simpele hobbel. De luisteraars zijn alle leden van K&G en de ouders van de kampers. De ouders willen we laten weten hoe het op kamp gaat en de leden moeten, net als vroeger, weer in een kampsfeertje komen.

 

Ten derde, de techniek:

Om live radio te kunnen luisteren zijn er een tweetal technische dingen nodig. Een manier van uitzenden (het bereiken van de luisteraar) en een manier van radio maken. Voor het uitzenden kunnen we een boot huren en op de Noordzee gaan dobberen met een enorme zendmast erop. Maar tegenwoordig is dat niet meer nodig. Dat kan gewoon via internet. Dus we gaan via internet uitzenden. Daar hebben we de website voor gemaakt waar u nu op kijkt. Er zit een speler op de website die tijdens de uitzendtijden ook daadwerkelijk werkt. Tot 200 luisteraars kunnen tegelijk luisteren. Het tweede onderdeel is de techniek om radio te maken. Dat vind je meestal in de radio studio. Voor de slimme leden onder ons is het denk ik wel bekent dat in het clubgebouw geen radiostudio aanwezig is. Wel een fust hok, maar geen radiostudio. In de week van het kamp gaat daar verandering in komen. In de Joop Peterszaal wordt een geïmproviseerde radiostudio gemaakt compleet met computers, mengpanelen, ipads vol met jingles, microfoons en natuurlijk koptelefoons. Allemaal bij elkaar geraapt door de 3 DJ’s. Het was nogal een uitdaging om het technisch voor elkaar te krijgen om vanuit een microfoon iets via internet op de telefoon te krijgen, maar het is gelukt. In het tech gedeelte is een uitleg gegeven van de gebruikte hardware.

Ten vierde: Het moet wel een dingetje worden binnen K&G;

Het zou natuurlijk zonde zijn als we zoveel tijd en energie hebben gestoken in iets wat puur voor onze eigen lol is, terwijl de rest van de vereniging zo makkelijk kan meedoen. Vandaar dat we een website hebben gebouwd en er via zo veel mogelijk kanalen binnen de vereniging aandacht aan geven. Om het tijdens de kampweek ook in ons gebouw het kamp te laten leven, gaat elke avond de kantine open! Daar kan iedereen direct meeluisteren met de uitzending van K&G Kamp Radio en kun je de 4 DJ’s via de beamer zien radio maken. Eigenlijk een soort van glazen huis zonder glas. Na afloopt van ELKE uitzending is het mogelijk om met de DJ’s te praten/aan te raken. Als je een leuk radio idee hebt, wordt het misschien wel verwerkt in de volgende uitzending.

 

Ten vijfde: De geschiedenis van K&G Kamp Radio is er nog niet, 

die moeten we nog schrijven;

 

Koen, Sebastiaan, Michael en ik doen dit voor de eerste keer. We hebben nog nooit radio gemaakt en we hebben dus geen idee wat het gaat worden. Het enige wat we hebben zijn vier hoofden vol ideeën, een paar computers om de ideeën uit te werken en heel veel enthousiasme voor radio maken. Dit is eigenlijk de grootste hobbel die we gaan nemen maar waar we enorm veel zin in hebben. De geschiedenis van K&G Kamp Radio bestaat niet, die gaan we in de week van 17 t/m 24 augustus schrijven. En of het een goed verhaal wordt bekijken we op zondag 25 augustus 2019 wel.

1 reactie

admin · november 5, 2018 op 1:32 pm

test